"Stoppa vindrutepolitiken i landstinget"

Det måste bli slut på den hårda konfrontationen i landstinget i Stockholm. Politikerna bör samarbeta över blockgränserna. Det skriver två landstingspolitiker från de olika blocken i en gemensam artikel på lördagen. 

– Varje period vinner det andra blocket och egentligen blir det ingenting genomfört. Alla anställda, entreprenörer och patienter ser en slag vindrutetorkarpolitik, som går fram och tillbaka, men ingenting går framåt, säger Anders Lönnberg, som är före detta statssekreterare och ledamot för socialdemokraterna i landstinget:

Under flera mandatperioder i följd har vänster- och högermajoriteter växlat i landstinget i Stockholm.

Återställarperioder har tagit vid när det som den gamla majoriteten genomfört ska rättas till, enligt de senaste segrarnas önskemål.

I många andra landsting och kommuner finns ett brett politiskt samarbete över blockgränserna, men inte i Stockholm läns landsting.

Det är inte bra för länets nästan två miljoner innevånare, anser socialdemokraten Lönnberg och det kristdemokratiska landstingsrådet Stig Nyman.

– Det blir kortsiktiga beslut. Det vården behöver är långsiktiga beslut. För att det ska kunna ske behöver vi resonera oss fram till gemensamma lösningar i mycket större utsträckning än vi hittills har gjort, säger Stig Nyman.

Vi tycker det är dags att gräva ner stridsyxan och gemensamt söka en långsiktig problemlösning, skriver de båda.

Organiseringen av landstinget och länets infrastruktur är två exempel där det behövs samarbete, menar de.

– Ingenting händer med det sättet vi nu arbetar. Det blir bara käbbel. Väljarna vill nog se sina betoningar i val om vilka frågor som är viktiga, men sedan vill de nog att vi ska samarbeta för att genomföra en politik som faktiskt gör det bättre för Stockholm, säger Anders Lönnberg.

– Vi hoppas ärligt kunna öppna för en debatt i de här frågorna. Vågar vi släppa på det, eller är vi mer måna om våra partiers välfärd så att det får komma före människornas välfärd, som behöver vården. Det ska bli spännande att se om folk vågar, säger Stig Nyman, som är kristdemokratiskt landstingsråd i Stockholm.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se