Störe: EU-politik kan skapa inbördeskrig

EU:s politik att inte ha kontakter med palestinska regeringsrepresentanter som tillhör Hamas kan skapa inbördeskrig. Det hävdar Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe, som är djupt orolig för det som håller på att hända.

– Jag är i dag, nu när vi pratar i mitten av maj, djupt orolig för att vi kan få en situation där viljan saknas att prata med regeringen. Kollapsar det, har vi inbördeskrig i Palestina och det är en dramatisk situation för palestinierna och knappast någon förbättring för säkerheten i Israel.

Du menar alltså att den politik som EU fortfarande tillämpar och som USA för riskerar att skapa ett inbördeskrig?

– Ja, och jag menar att speciellt EU borde gå ett steg längre med att engagera sig.

Norge har genom sin historia som medlare mellan Israel och palestinierna ett särskilt engagemang i Mellanösternkonflikten.

Utrikesminister Störe är inte imponerad av EU:s och USA:s sätt att bemöta Hamas seger i det palestinska valet för ett drygt år sedan.

– Det är en grav orimlighet att tvinga fram ett val i Palestina. Så får man ett resultat som man inte tycker om. Jag tror det är första gången i historien som en myndighet i det som är ett ockuperat område får höra från utsidan att ”vi vill inte ha förbindelser med er därför att vi inte tycker om den politiska sammansättningen” och att man ställer detaljerade förhandskrav för att ha förbindelser, säger Störe.

EU och USA stämplar Hamas som en terrororganisation, men Norges utrikesminister ställer inte upp på den beteckningen.

– Jag vill inte använda det begreppet. Det är en religiös, social och politisk organisation som har begått terrorhandlingar.

Enligt Jonas Gahr Störe bör EU samtala med Hamas, precis som man gör med andra regeringar, vars politik man ogillar.

– Att prata med någon är inte ett uttryck för svaghet. Det är istället en svaghet att inte prata med någon. Då ger man ifrån sig verktygen för att påverka utvecklingen, som man vill ha. De som tror att Hamas andra rörelser håller sig borta och att de försvinner när vi inte pratar med dem, de tar fel, säger Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se