Våldsamma kravaller i Pakistan

I den pakistanska staden Karachi rasar kravaller mellan anhängare och motståndare till president Pervez Musharrafs regim. Det har också varit omfattande skottlossning under dagen. Enligt nyhetsbyrån AFP har minst 27 människor dödats och 90 skadats.

Upplopp och skottlossning rasar i delar av Karachi, med män som skjuter med automatvapen mot varandra bakom bilar bara en kilometer från stadens internationella flygplats där all flygtrafik stoppats.

En privat tv-kanal sa att den kommit under beskjutning. Och pakistansk tv visar bilder av svårt skadade och döda människor.

Myndigheterna i staden begär att armén sätts in för att återställa ordningen.

Hård utmaning
Våldet i Karachi innebär ett nytt skede i vad som redan är den allvarligaste utmaningen mot president Pervez Musharrafs åttaåriga styre här i Pakistan.

En reporter för nyhetsbyrån AP såg anhängare av MQM, ett parti lierat med

presiden Musharraf, öppna eld mot oppositionsanhängare, därbiland medlemmar av exil-politikern Benazir Bhuttos parti, som i sin tur besvarade elden.

Bråket utbröt i samband med att ett protestmöte skulle hållas, lett av den nyligen sparkade chefen för Pakistans Högsta domstol, Ifthikar Mohammed Chaudhry.

Partier lierade med Musharrafs regim anordnade en stor motdemonstration.

Petad domare
General Pervez Musharrafs regim, som backas av USA, suspenderade för två månader sedan domaren Chauhdry av oklara skäl.

Domaren har fått starkt stöd inte bara från jurister utan också från politiska partier och aktivister, som är emot general Musharrafs fortsatta maktinnehav.

I dag rapporteras aktivister lierade med MQM-partiet ha attackerat marscherande jurister med påkar. Många ska ha skadats.

Polisen passiv
Den USA-baserade människorättsgruppen Human Rights Watch anklagar på lördagen regimen för att avsiktligt ha underblåst våldet i samband Chaudhry planerade möte i Karachi.

De säger att polisen agerat som en ”tyst åskådare” till våldet.

Den sparkande domaren själv sitter av allt att döma kvar på flygplatsen i Karachi, efter att regeringsanhängare blockerat alla vägar från terminalen.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se