Sextimmarsdag splittrar s-kvinnorna

Frågan om att släppa kravet om sex timmars arbetsdag fortsätter att röra upp känslor inom det socialdemokratiska kvinnoförbundet.

Riksdagsledamoten Veronika Palm är beredd att utmana Nalin Pekgul om ordförandeposten för att s-kvinnorna ska behålla kravet om sex timmars arbetsdag som Pekgul vill slopa.

– Jag kommer ju att vara ombud på kongressen och jag kommer inte att rösta för det förslaget. Jag tycker fortfarande att sex timmars arbetsdag är ett sätt att våga drömma, våga ta steget längre när det gäller arbetslivet och arbetsmarknaden. Det går inte att genomföra i dag men det betyder inte att det är ett oviktigt krav, säger Veronika Palm.

Socialdemokraten och riksdagsledamoten Veronika Palm är inte bara ombud på s-kvinnornas kongress i början av juni. Hon vill också gärna bli ordförande - och flera distrikt vill att hon ska bli det.

Pekgul ifrågasatt
Men s-kvinnorna är splittrade och Nalin Pekgul har blivit alltmer ifrågasatt. Det var ju Nalin Pekgul som för ett år sedan lanserade att hon tyckte att s-kvinnorna skulle ta bort kravet om sex timmars arbetsdag.

Så när en oenig förbundsstyrelse nu lägger fram en rekommendation till distrikten kan det bli så att Nalin Pekgul samtidigt sätter sin ordförandepost på spel.

De olika distrikten inom s-kvinnorna väntas få förslaget på måndag eller tisdag så Nalin Pekgul avböjer därför att kommentera innan alla tagit del av det.

Hjärtefråga
Men utmanaren Veronika Palm tar tillfället i akt.

– Det är en hjärtefrågorna hos s-kvinnor, upplever jag. Så det är ett skäl till att jag tycker att det är väldigt olyckligt att man nu rekommenderar att ta bort det här kravet.

Den här frågan har ju kopplats ihop med ordförandefrågan. Har du någonting att säga om det?

– Nej. Det är klart att Nalin är ordförande i den styrelse som lägger fram förslaget. Men nej, det tror jag inte att man kan säga.

Du kan tänka dig att bli ordförande för s-kvinnorna?

– Jag har blivit nominerad av flera distrikt och jag har sagt att jag står till förfogande. Sedan får vi se vad förbundsmötet väljer att göra, men jag står till förfogande.

Mari Forssblad, Godmorgon Världen
mari.forssblad@sr.se