Minst 54 döda i två bombattentat i Irak

Uppdaterad 17:00
På söndagen exploderade en bomb i ett marknadsområde i Iraks huvudstad Bagdad. Enligt säkerhetstjänsten har minst fyra personer dödats och tio skadats. Tidigare på dagen dödades minst 50 människor i ett självmordsattentat i norra Irak.

Självmordsbombaren körde sin bil rätt in i det kurdiska KDP-partiets högkvarter i staden Makhmour i norra Irak. Kurdiska myndighetspersoner hade samlats till ett möte i huset och bland de mördade finns en högt uppsatt polischef och staden Makhmours borgmästare, den kände kurdiske författaren Abd al Rahman Delaf skadades.  

Många sägs ligga under rasmassorna
Enligt poliser på plats kommer antalet döda att stiga eftersom många kroppar tros ligga begravda under rasmassorna och eftersom flera av de skadade sägs vara illa däran.

Det här är det andra stora attentatet på kort tid i den norra kurdiska delen av Irak. I onsdags utfördes ett attentat mot polisen och säkerhetstjänsten i Arbil, huvudstad i regionen, minst 14 människor mördades i explosionen där.

Säkerhetssituationen i de norra, av kurderna kontrollerade delarna av Irak, skiljer sig från övriga landet. I norr har inte en enda soldat från koalitionen som invaderade Irak dödats, och attentat har varit sällsynta. Det sista större attentatet innan veckans blodiga händelser inträffade för två år sedan, i maj 2005.

Dåden väcker farhågor
De här två sprängdåden väcker farhågor om att situationen i norra Irak håller på att förändras. Det irakiska parlamentet är i färd med att anta en ny lag om fördelningen av landets oljetillgångar och det har ökat på spänningarna mellan landets olika etniska och religiösa grupper.

Dessutom står det i den irakiska grundlagen att en folkomröstning om staden Kirkuks öde ska hållas innan året är slut. Runt Kirkuk finns en stor del av Iraks oljetillgångar och kurderna menar att staden ska tillhöra deras självstyrande region, trots protester från landets övriga grupper.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se