Tom hyresrätt i väntan på bostadsrätt

Stockholms Stadshus AB som styr över de kommunala bostadsbolagen i huvudstaden, har nu bestämt att tomma lägenheter ska få övertas av bostadsrättsföreningen i de hus som ska säljas. Många hyreslägenheter kan nu få stå tomma halvårsvis i bostadsbristens Stockholm.

Men Stadshusets administrative direktör, Joachim Quiding, tycker inte att detta är så märkligt.

– Man fryser förhållandena och är det så att någon flyttar så kommer det inte in någon ny utan då blir det en tomställd lägenhet, säger Joachim Quiding.

Det kan bli tomställda lägenheter i de kommunala hus som är på väg att bli bostadsrätter, säger Joachim Quiding.

191 800 i kö för bostad
Fram till att bostadsrättsföreningen får ett erbjudande om köpesumma av det kommunala bostadsbolaget, så fylls eventuellt tomma lägenheter på med nya hyresgäster dels från interna köer och dels från Bostadsförmedlingen, med nu 191 800 personer i kö.

Men efter erbjudandet, så fryses situationen i huset. Lägenheter som då är tomma ska fortsätta att vara tomma tills köpet av huset är klart. Lägenheter kan då stå tomma i upp till sex månader.

Bostadsrättsföreningen köper alltså tomma lägenheter som sedan säljs på marknaden till ett mycket högre kvadratmeterpris än för själva fastigheten. Bostadsrättsföreningen tjänar alltså pengar på detta.

Bostadsbolaget tjänar på affären
Men den här vinsten kommer att höja priset när bostadsrättsföreningen köper. Så det kommunala bostadsbolaget tjänar också på att tomma lägenheter säljs till marknadspris.

Joachim Quiding tror inte man tjänar så mycket.

– Det är marginellt. Det är svårt att spekulera i vad det är för priser som gäller. Det är långt ifrån alla fastigheter som kommer att ha tomställda lägenheter. Motivet är att man ska ha enhetliga, enkla regler vid bostadsrättsombildningar.

I dag lämnar de kommunala bostadsbolagen i Stockholm lediga lägenheter till Bostadsförmedlingen. Men de som ligger i hus som ska säljas, får alltså stå tomma tills de blir bostadsrätter.

”Inget stort problem”
Det är inget stort problem, tycker Joachim Quiding.

– Om det totalt skulle bli ett hundratal lägenheter som inte förmedlats via Bostadsförmedlingen så är det inget större problem, säger Joachim Quiding, administrativ direktör vid Stockholms Stadshus AB.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se