Talibanernas högste militärbefälhavare dödad

I Afghanistan har talibanernas högste militärbefälhavare, mulla Dadullah, dödats. Det bekräftas nu av den afghanska regeringen och Nato.

Guvernören i Kandahar bjöd in ett 30-tal journalister att beskåda kroppen efter mullah Dadullah, som uppges ha dödats i samband med en gemensam militär operation med den afghanska regeringsarmén och USA-ledda styrkor.

Den enbente talibanbefälhavaren i 40-årsåldern satt i talibanernas högsta råd och hade varit med att introducera nya, al-Qaidainspirerade metoder i södra Afghanistan, däribland självmordsbombningar och videofilmade halshuggningar.

Bedömare säger att mullah Dadullahs död är det kanske hårdaste slaget för talibanerna sedan de drevs från makten 2001. I en intervju tidigare i år med brittisk tv sa Dadullah att han regelbundet samrådde med Usama bin Ladin och samarbetade nära med al-Qaida i fält.

För några dagar sedan träffade jag i Kabul Munir Naqshbandi, broder till en afghansk journalist, Ajmal Naqshbandi, som kidnapppats tillsammans med en italiensk reporter av mullah Dadullahs män. Brodern talade i telefon med dem och blev lovad att Ajmal skulle släppas. Men i stället skar talibanerna halsen av honom.

– Mullah Dadullah var en lögnare och en kriminell mördare, sa Munir Naqshbandi.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se