Rabarbern en underskattad trädgårdsväxt

Rabarber är en bortglömd medicinalväxt som många svenskar har ett alldeles särskilt förhållande till såhär års. Numera är det få svenskar som använder den av medicinska skäl, men det var annorlunda på 1700-talet då man använde den torkade roten mot magproblem, berättar författaren Ingar Nilsson, som tecknat växtens historia.

– Först var det väldigt svårt att få tag på den så det var väldigt små mängder som kom hit. Den var otroligt exklusiv och den kostade på 1600-talet tre gånger mer än vad opium gjorde.

När den väl kom hit visade den sig så medicinskt värdefull att man kontrakterade odlare för att få den spridd över hela landet. Det var ett lyckokast för invånarna i en liten by i Hälsingland som på så sätt räddades till livet genom den driftige bonden Anders Bång.

Botade dysenteri
– I hans by bröt det ut en stor epidemi av dysenteri och han lyckades då bota människor med hjälp av den här, berättar Ingar Nilsson vidare.

– Vi säljer mycket rabarber, vilket är glädjande för det är en lättodlad växt som även kan användas som prydnadsväxt i trädgården, berättar trädgårdsmästaren Gunborg Mattsson vid Zetas trädgård i Segeltorp.

– Jag anser att den här växten är sorgligt underutnyttjad och jag tycker att den kan användas i allt från drycker till förrätter, varmrätter, desserter och bakverk, säger Ingar Nilsson.

Är det sant att det hörs när den växer?

– Om man driver den här växten så växer den otroligt fort, om man tar in den i ett drivhus. Då är det som det sprakar när knopparna brister och då kan den skjuta upp med upp till tre centimeter per dygn, berättar matskribenten och författaren Ingar Nilsson.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se