Iran och USA i säkerhetssamtal om Iran

Iran och USA har enats om att hålla samtal om säkerheten i Irak inom kort. Länderna har ju inte haft diplomatiska kontakter med varandra på många år men den våldsamma utvecklingen i Irak på senare tid tvingar nu länderna att börja prata med varandra.

Uppgifterna om de kommande samtalen mellan ärkefienderna Iran och USA kom först från iranskt håll. Irans utrikesminister hävdade att man gått med på samtalen efter att USA formellt bett om dem genom den schweiziska ambassaden i Teheran, som ofta fungerar som en kontaktlänk för USA i Iran.

Och för en liten stund sedan bekräftade Vita huset att den amerikanske ambassadören i Irak, Chester Crocker, kommer att träffa företrädare för Iran i Bagdad inom de närmaste veckorna.

Kan vara en väg till stabilisering
Samtal mellan de båda länderna ses av många som en möjlig väg till stabilisering av läget i Irak och så sent som i förra veckan mötte den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice sin syriske kollega vid konferensen om Irak i Egypten.

USA anklagar ju Iran för att underminera den irakiska regimen och för att utbilda och utrusta shiitisk milis i Irak, något som Iran förnekar.

Och en förbättring av säkerheten i Irak brådskar. Så sent som i dag, söndag, har kraftiga bilbomber exploderat på olika håll i Irak och dödat enligt uppgifter till internationella nyhetsbyråer minst 45 personer.

Bush pressad att visa framgångar
I USA är uppmärksamheten kring Irakkriget mycket stor för närvarande. President Bush förhandlar med kongressen om hur det fortsatta kriget ska finansieras och är hårt pressad att visa upp framgångar i kriget och en något mjukare inställning till fiendeländerna i Mellanöstern kan möjligen vara ett sätt.

Tre amerikanska soldater saknas nu också i Irak och de amerikanska trupperna försöker nu hitta dem. En irakisk grupp som påstår sig tillhöra terrornätverket al-Qaida påstår att den har kidnappat soldaterna och om det stämmer, vilket dock ännu inte har bekräftats av USA, kan det bli en ytterligare svår omständighet för president Bush.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se