Kinas handelsöverskott diskuteras

Kinas enorma handelsöverskott är en av huvudpunkterna på agendan när Kina och USA inom kort träffas för att diskutera ekonomi. USA väntas upprepa sin kritik mot vad man anser vara en undervärderad kinesisk valuta.

Representanter för den kinesiska regeringen kommer till Washington för att samtala med det amerikanska finansdepartementet den 23-24 maj.

Det är den andra omgången av den ekonomiska dialog som startades i december förra året och som syftar till att förbättra det ekonomiska samarbetet mellan länderna.

Kinas valuta, enorma export och handelsöverskott kommer med all säkerhet att bli de hetaste frågorna på det kommande mötet.

Jättelikt överskott
I slutet av förra veckan redovisade Kina återigen ett jättelikt handelsöverskott. Den trenden har nu pågått en längre tid. I genomsnitt har det kinesiska handelsöverskottet under 2007 legat på nästan 16 miljarder dollar per månad.

Den amerikanska industrin hävdar ofta att konkurrensen med Kina är orättvis. Man tycker att den kinesiska valutan är kraftigt undervärderad. En del kongressledamöter i Washington kräver till och med handelssanktioner mot Kina för att få bukt med det som de uppfattar som ett problem.

Mildrar kritiken
Det är i det ljuset man ska se Bushadministrationens försök att lösa frågan med hjälp av den ekonomiska dialogen som startar.

Inför mötet i Washington har Kina redan gjort vissa gester för att mildra den amerikanska kritiken, skriver Wall Street Journal.

Förutom vissa skattemässiga förändringar på hemmaplan köpte också kinesiska företag amerikansk teknik och mjukvara för 4,3 miljarder dollar i San Fransisco i förra veckan.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se