Lärarfack kritiserar anmälningsskyldighet

Centerpartiets förslag om att lärarna ska ha skyldighet att anmäla brister i skolan får kritik från lärarfacken. Det skolan behöver är mer resurser, säger de. Men regeringen tänker införa anmälningsskyldighet i skolan senast 2009.

– Det är naturligtvis så att allt som upptäcks går inte vidare i dag. Det är för elevernas skull, om de vuxna får reda på att en elev blir kränkt eller mobbad ska man ha en skyldighet att gå vidare med det. På många skolor fungerar det säkert så, men inte överallt, säger skolminister Jan Björklund.

Centern vill ha en lag som gör att lärare blir skyldiga att anmäla missförhållanden i skolan. Till exempel att elever mobbas eller inte får tillräckligt med stöd. En sådan lag finns i dag inom sjukvården.

Syftet med den nya lagen är att förstärka elevernas rättssäkerhet.

”Kräver mer resurser”
Men lärarna tycker att det blir ett slag i luften om man inte samtidigt ger skolan mer resurser.

– Anmälningsskyldighet kan inte diskuteras förrän man har sett vilka resurser och vilka möjligheter man har att komma till rätta med problemen, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Lärarförbundet håller med.

– Det här är ett bra förslag för elevernas skull, men det blir ett tomt slag i luften om man inte sätter in nödvändiga resurser som gör att lärarna kan garantera att stöd och hjälp faller ut för de elever som behöver, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz.

Större arbetsbörda
Ett annat problem som lärarfacken ser är att lärarnas arbetsbörda blir större med den nya lagen.

– En gymnasielärare som har 150-200 elever och som har en redan tung arbetsbörda i dag, att ge den skyldigheten utan att tillföra resurser, det anser jag vara fel, säger Metta Fjellkner på Lärarnas Riksförbund.

– Lagen innebär ju inte en skyldighet att ha koll på allting utan lagen innebär att om man får reda på det, då ska man ha en skyldighet att anmäla det vidare, säger skolminister Jan Björklund.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se