Peter Örn lämnar Sveriges Radio

Sveriges Radios vd Peter Örn avgår. Örn och Sveriges Radios styrelse har olika uppfattning i viktiga frågor, heter det i ett uttalande.

Under måndag förmiddag hölls en presskonferens i Radiohuset.

– Jag och Ove Joanson träffades i fredags. Då var vi överens om, från skilda utgångspunkter, att nu var det dags att gå skilda vägar. Vi har haft lite olika uppfattningar i några viktiga frågor. Inte så många, men i några få viktiga frågor, och kommit fram till att det är tillräckligt nu för att vi i lugn och ro ska skiljas åt, säger Peter Örn.

Hur lämpligt tycker du det är att avgå nu?

– Jag tycker inte att det är den bästa tiden att avgå, men ibland får man dra slutsatser av hur det är och så bestämmer man sig, säger Örn.

Under de tre och ett halvt år som Peter Örn lett Sveriges Radio har han sjösatt en rad omfattande förändringar. Mycket har kritiserats hårt, både internt och externt.

Det handlar bland annat om nedskärningar av personal, förändringar i programutbudet och av de olika kanalerna.

Organisationen kan justeras
Enligt Ove Joanson, styrelseordförande för Sveriges Radio, kan det bli modifieringar av de planer som funnits för organisationen.

– Jag tror att organisationen är rätt. Den kommer att leda till stora besparingar och minska dubbelarbetet, men den får alldeles uppenbart när den tillämpas för ortodoxt ut i minsta delarna i den finfördelade organisationen, vid någon punkt motsatt effekt. Det ska vi stoppa, säger Ove Joanson.

På måndagens presskonferens i Radiohuset med Peter Örn och Ove Joanssn kritiserade flera medarbetare vid Sveriges Radio situationen i företaget med dålig ekonomi. De menade att den nya organisationen inte fungerar tillräckligt bra.

Ove Joanson är inte förvånad över kritiken.

– Jag har en stor kontaktyta i företaget och jag har hörapparaten på. Jag tror att jag är relativt väl medveten om hur stämningarna är i radiohuset, säger Joanson.

Ove Joansson hoppas att en ny vd kan tillträda senare i höst. Fram till dess kommer Kerstin Brunnberg fungera som tillförordnad vd.

Hon säger att hon fortsätter jobba med den nya organisationen, men att hon kommer att fokusera på programmen.

– Det första jag kommer att göra är en programförändring, som jag skulle vilja återkomma till, säger Kerstin Brunnberg.

När då?

– I morgon, säger Brunnberg, som från och med tisdag är tillförordnad vd för Sveriges Radio.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se