Dom ger hyresvärd rätt att betala för avflyttning

Fastighetsägare kan göra sig av med hyresgäster mot betalning. Det är konsekvensen av en dom i kammarrätten och regeringsrätten, skriver Svenska Dagbladet i sin måndagsupplaga. En hyresgäst på Östermalm i Stockholm fick 150 000 kr för att lämna tillbaka lägenheten till värden.

Hyresgästföreningens P-O Brogren tror att det här kan gynna svarthandel med lägenheter.

– Om det är någon som vill göra en svart affär så blir den laglig om den först går via den egna fastighetsägaren, säger han.

Det är Skatteverket som förlorat det här fallet. Kammarrätten fastslår att de 150 000 som hyresgästen fått av fastighetsägaren för kontraktet är en skattefri inkomst, och regeringsrätten beviljar inte prövningstillstånd för den här domen.

”De kan göra ett jätteklipp”
Det här måste vara en lucka i lagen, enligt Hyresgästföreningens P-O Brogren.

Fastighetsägarna kan bli av med sina hyresgäster mot betalning för att till exempel göra bostadsrätt av fastigheten och sälja lägenheterna till marknadspris. Eller om fastigheten säljs till en bostadsrättsförening kan man ta ut ett högre pris om huset innehåller tomma lägenheter.

– Då kan de för en ganska billig penning bli av med sina hyresrätter som de sen kan göra ett jätteklipp på när de sen har ombildat eller byggt om, säger P-O Brogren.

I det som vanligtvis kallas att köpa en lägenhet svart är det inte brottsligt att köpa, men det är brottsligt att sälja.

”Inte svarta pengar”
I det nu aktuella fallet handlar det inte om att köpa kontrakt och det handlar inte om svarta pengar, säger Fastighetsägarnas vice vd i Stockholm Tore Ljungkvist.

– Det här är en annan fråga. Här upphäver man hyreskontraktet och den som lider skada får ett skadestånd på grund av det. Det kan tyckas vara hårfina skillnader, men juridiskt sätt är det ganska tydligt, han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se