EU oenigt om relationen till Ryssland

EU:s utrikesministrar kunde idag, måndag, inte enas om ett förhandlingsmandat som kan öppna dörren för förhandlingar om ett samarbetsavtal med Ryssland.

Tyskland, EU:s ordförande tänker nu hålla krissamtal med Ryssland inför toppmötet nu på fredag.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier reser till Moskva i morgon för att försöka förbättra relationerna före toppmötet mellan EU och Ryssland på fredag.

EU hoppades i det längsta att man då skulle starta de kraftigt försenade förhandlingarna om ett samarbetsavtal.
Ett avtal som ska reglera ryska energileveranser till Europa, villkor för handeln mellan EU och Ryssland och för det politiska och ekonomiska samarbetet i framtiden.

Nu blir det istället sannolikt ett möte som får ägnas åt att försöka tona ned motsättningarna som blir allt större.

Polen och Litauen är emot
Det är nu två EU-länder som säger nej till samarbetsförhandlingar med Ryssland. Polen vägrar så länge Ryssland fortsätter sin blockad mot import av polskt kött. Litauen säger också nej som protest mot att Ryssland stoppat oljetillförseln till ett raffinaderi i Litauen.

Relationerna mellan EU och Ryssland har också försämrats av de ryska protesterna och kritiken mot Estland som förra veckan flyttade ett sovjetiskt krigsmonument till en undanskymd plats i Tallinn.

Både EU-kommissionen och Europaparlamentet har reagerat mycket skarpt och uppmanat Ryssland att inte försöka splittra EU-länderna.

Energileveranserna viktiga
Men EU är också mycket angeläget om att få ett samarbetsavtal med Ryssland framförallt för att säkra de livsviktiga energileveranserna från Ryssland och av det skälet har Tyskland, EU:s ordförande, begärt tid för krissamtal med den ryska ledningen i Moskva i morgon.


Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se