Tysk-amerikanskt biläventyr tar slut

Nu är det klart att tyska DaimlerChrysler säljer den amerikanska delen Chrysler. Samgåendet för sju år sedan gav många problem.

Försäljningen kom inte som någon överraskning för Christer Karlsson, bilanalytiker och professor i industriell produktion vid Köpenhamns universitetet.

- Ja, det har varit väntat väldigt länge. Det är väl så att både jag och många branschkännare var mycket förvånade över affären från början. De har aldrig passat ihop. 

Vad har varit det största problem med de här två bolagen som ett? 

- Ja det största problemet tror jag var att verksamheterna inte alls passar ihop.
-  Jag brukar förenklat uttrycka det så att om man sätter en mercedesdel i en Chrysler så blir den för dyr och sätter man en chryslerdel i en Mercedes blir den för dålig.
- Men lite  mer seriöst kan man också säga att organisationerna , kulturerna, sättet att tänka kring fordon inte stämmer  ihop. Det är mycket, mycket svårt att integrera två så olika verksamheter, säger Christer Karlsson.

Riskkapitalbolag köper
En riktigt dålig affär kan man lugnt kalla sammanslagningen av tyska Daimler-Benz och amerikanska Chrysler.
Daimler-Benz betalade 36 miljarder dollar, runt 260 miljarder kronor för Chrysler, året var 1998.
Nu får Daimler tillbaka 7,5 miljarder dollar, 54 miljarder kronor, för drygt 80 procent av Chrysler från köparen som är ett av världens största riskkapitalbolag, det New Yorkbaserade Cerberus.

Daimler, ägare till Mercedes bland annat, behåller knappt 20 procent i Chrysler.

Miljardförlust förra året
Det tysk-amerikanska biläventyret har kantats av problem, förra året var förlusterna 1,5 miljarder dollar.
Om riskkapitalbolaget Cerberus är rätt väg för att vända den här utvecklingen är lite för tidigt att säga, anser Christer Karlsson.

- Man skulle gärna vilja veta vad är det de tänker göra med bolaget. Jag upplever att det är något sorts sätt att ta hand om en befintlig verksamhet, se vad man kan göra av den och hitta en bättre lösning för den, säger Christer Karlsson bilanalytiker och professor i industriell produktion vid Köpenhamns universitetet.

Sören Granath
soren.granath@sr.se