Sverige diskuterar trupp till Darfur

Uppdaterad 12:37
Sverige är ett steg närmare att delta i en FN-styrka i det konfliktdrabbade Darfur i Sudan. Statsminister Fredrik Reinfeldt träffade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i New York under sin resa i USA.

Diskussionerna om hur en eventuell FN-styrka ska se ut är redan igång.

– Det pågår redan kontakter som diskuterar möjliga utformningar, om vi tillsammans med Norge ska utforma någon enhet, sa statsministern.

Fredrik Reinfeldt vill inte gå in på några närmare detaljer på hur den svensk-norska delen av en eventuell FN-styrka i så fall skulle se ut.

Politisk öppning
Statsministern fick alltså beskedet att en politisk öppning för en FN-styrka i Darfur är på gång och att generalsekreteraren då vill att Sverige deltar när och om den kommer till stånd.

Det skulle i så fall sannolikt ske under ledning av befäl från Afrikanska Unionen men innan Sverige kan svara definitivt ja vill statsministern ha tydligare besked om hur styrkan ska utformas.

– Sverige är berett att delta men den exakta utformningen av det måste naturligtvis utgå från vilken typ av politisk överenskommelse och med vilket typ av  säkerhet kring det manskap vi i så fall sänder kan garanteras.

Kan man säga att man har kommit lite närmare det i dag?

– Ja, så känns det när Ban Ki-Moon beskriver frågan och det i sig är ju i så fall en positiv utveckling.

Annars handlade Fredrik Reinfeldts 40 minuter långa första
möte med FN-chefen i New York mycket om klimatfrågorna.  Baan Ki Moon berättade bland annat att han kommer att hålla ett FN-lett högnivåmöte om klimatfrågorna den 24:e september i år och inbjöd också statsminister Reinfeldt att då delta.

– Jag uppmuntrar Ban Ki-Moon att vara fortsatt aktiv, att fortsatt hålla politiskt tryck i den här frågan.

Till Washington
Under tisdagen träffar Fredrik Reinfeldt USA:s president Bush och representanthusets talman Nancy Pelosi och på onsdag möter han Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger. Även under dessa möten är det klimatrågorna som kommer stå i centrum.

Fredrik Reinfeldt tycker inte att det är konstigt att han, som i Sverige leder en regering som fått en del kritik för att ha varit dåligt förberedd på just miljöfrågor när den kom i regeringställning, nu åker runt bland USA:s mäktiga och pratar klimatfrågor.

– Det här är en fråga där vår förståelse nu snabbt växer, mycket efter vad FN:s klimatpanel har gjort. Jag tycker att frågan vi ska ställa är om vi nu är beredda att agera, givet att vi vet att vi har ett sätt att leva som påverkar.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se