Ny mediejätte skapas

Nyhetsbyrån Reuters köps upp av den kanadensiska mediekoncernen Thomson. Priset är på cirka 117 miljarder kronor. 

Reuters är redan idag en av de största och mest trovärdiga nyhetsbyråerna i världen, grundat redan 1851 och med säte i London.

När nu Reuters går samman med mediejätten Thomson blir de båda världens största leverantör av nyheter och finansiell information. Det nya företaget väntas stå för 34 procent av den marknaden och blir till och med något större än amerikanska Bloomberg.

Expanderande företag
Thomson är ett kanadensiskt företag med 38 000 anställda, som har expanderat mycket under de senaste åren. Nu är företaget alltså berett att betala motsvarande cirka 117 miljarder kronor för Reuters.

En hisnande summa som kanske är lite svår att greppa, som jämförelse kan nämnas att det svenska försvaret förra året använde drygt 39 miljarder kronor. 

Affären har redan godkänts av styrelsen för The Reuters Founders Share Company, det bolag som bildades när Reuters börsnoterades 1984. Styrelseordförande där är Per G Gyllenhammar. 

Besparingar att vänta
En effekt av uppköpet, förutom det stora bolag som kommer att bildas, är att det går att spara pengar när två blir en.
I ett pressmeddelande uppger företagen att de under tre år räknar med att spara cirka 500 miljoner dollar.

Om allt går som det ska får det nya företaget namnet Thomson-Reuters, och det kommer vara börsnoterat både i London och i Toronto.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se