Nya förhandlingar om EU:s författning

Försöken att väcka liv i EU:s författning går på tisdagen in i en ny fas. De 27 EU-ländernas experter i frågan samlas i Berlin för att förhandla med förbundskansler Angela Merkel. Merkel har nu sex veckor på sig fram till EU:s toppmöte i juni att presentera en plan för när författningen ska kunna träda i kraft.

Efter tisdagens möte i Berlin mellan förbundskansler Angela Merkel och EU-ländernas författningsexperter övergår Operation Rädda EU:s författning i en politisk fas. Ett av de viktigaste av dessa möten äger rum på onsdag när Frankrikes nyvalde president Nicholas Sarkozy kommer på besök till Berlin.

Fransmännen röstade nej till EU:s fördrag för två år sen men i och med valet av Sarkozy verkar den ovissheten vara över. Sarkozy vill ha en nedbantad författning som kan godkännas utan en ny folkomröstning. Holland som också röstat nej verkar vara inne på samma linje.

Polen och Storbritannien
Nu riktas istället allas blickar mot Polen och Storbritannien. Den polska regeringen kräver att röstreglerna i den omstridda författningen ska rivas upp och göras om, till förmån för Polen.

Storbritannien däremot vill lyfta ut stadgan om de grundläggande rättigheterna ur fördraget, paragraferna om vilka friheter och rättigheter EU:s medborgare ska ha.

Den brittiska regeringen tycker att den så kallade stadgan inkräktar på medlemsländernas suveränitet. Men britternas krav stöter på häftigt motstånd från de 18 EU-länder som redan godkänt författningen.

Slutmål våren 2009
Förbundskansler Angela Merkel hoppas ändå kunna ena de tvistande EU-länderna kring en färdplan för hur man ska gå vidare.

En regeringskonferens ska i så fall mejsla ut de nya detaljerna under hösten och om det arbetet också lyckas kan EU:s författning träda i kraft under våren 2009.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se