Bomb i Pakistan tog många liv

Uppdaterad 17:33
Minst 24 människor har dödats vid ett sprängattentat mot ett hotell i staden Peshawar. Bombattentatet i Peshawar understryker och fördjupar den politiska instabiliteten i Pakistan, där många människor dog för bara några dagar sedan vid kravaller i en annan orolig storstad, Karachi.

Dagens bomb hade placerats i receptionen i ett hotell i centrala Peshawar, huvudstad i en turbulent provins som gränsar till Afghanistan. Hotellet ägs av afghaner och många gäster är afghaner, och det ligger intill en berömd historisk moské.

Oklart vem som ligger bakom
Ägaren och hans båda söner var bland de minst 24 människor som dog vid attacken. De tillhörde det afghanska hazara-folket, en shiamuslimsk minoritet som utsatts för massakrer av talibaner och andra extremister.

Det är oklart vem som kan ligga bakom dagens attentat. Många i Afghanistan har anklagat pakistanska myndigheter och grupper för att underblåsa talibanernas och al-Qaidas våld i Afghanistan.

Attentattät provins
Den pakistanska regimen, å sin sida, säger att terrorister använder Afghanistan som bas för attacker i Pakistan.

För bara ett par veckor sedan genomfördes en självmordsattack i samma provins riktad mot Pakistans inrikesminister. Han överlevde, men 29 människor dog.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se