Spionmisstänkt officer polisanmäls

Säkerhetspolisen polisanmälde på tisdagen den kvinnliga officer som misstänks för att under sin tid vid Kfor-styrkan i Kosovo, ha överlämnat hemlig information till en man som enligt försvarsmakten var spion.

– Våra företrädare på Must som har utrett den svenska kvinnliga officeren i Kosovo, som vi kommunicerade i går, hade ett samtal med säkerhetspolisen under dagen idag, och säkerhetspolisen bestämde sig för att klockan tre i dag göra en polisanmälan vad det gäller brott mot rikets säkerhet, säger försvarsmaktens presschef Roger Magnergård.

– I och med det så inträder en förundersökningssekretess, vilket betyder att vi från försvarets sida inte kan kommentera ärendet vidare.

Vad handlar det om för uppgifter som ligger till grund för den här anmälan?

– Grunduppgifterna är den utredning till försvarets personalansvarsnämnd som vi kommunicerade igår.

Vad misstänks den här officeren ha gjort för någonting?

– Det vet jag inte exakt hur polisanmälan är utformad. Jag vet att det handlar om brott mot 19 kapitlet i brottsbalken, alltså brott mot rikets säkerhet, säger Roger Magnergård, Försvarsmaktens presschef.

Krav på avsked
Säpo vill dock inte kommentera om det pågår någon utredning för Ekot. Tidigare på tisdagen kom besked om att försvarsmaktens personalansvarsnämnd på nytt tar upp fallet med officeren.

Hennes svenska förbandschef vill att hon ska avskedas från försvarsmakten. Misstankarna mot officeren handlar om att hon bland annat ska ha överlämnat hemlig Nato- och FN-information till mannen.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se