Inflytelserik tv-predikant död

En av den kristna högerns mest inflytelserika ledare, Jerry Falwell avled på tisdagen 73 år gammal. Falwells konservativt kristna rörelse anses vara en stor anledning till att Ronald Reagan blev president på 80-talet och han har också synts nära dagens president George Bush.

– Jag tror rent bibliskt att alla sexuella handlingar utanför ett lagligt äktenskap mellan en man och en kvinna är förbjudna av Gud.

Det uttalandet från Falwell är taget från en intervju i tv-kanalen CNN för en tid sedan och tv-predikanten Falwells budskap riktades oftast mot bland annat homosexualitet, sex utanför äktenskapet och abort.

Falwell startade sin religiösa rörelse i staden Lynchburg i Virginia i mitten av 50-talet och utvecklade och utökade sin församling mycket tack vare tv-mediet och blev den förste riktigt kände tv-predikanten i landet.

Moral majority, moralisk majoritet, som rörelsen kom att kallas, gav sig in i politiken i slutet av 70-talet och dess inflytande var en starkt bidragande orsak till att Ronald Reagan valdes och återvaldes som president i USA under 80-talet.

Och även om många politiska bedömare här i USA anser att den kristna högerns direkta inflytande i politiken idag har minskat något så har Falwell också funnits med i kretsarna kring dagens president George Bush, som ju också bekänner sig till den nyfrälsta skaran amerikaner.

Falwell hade länge lidit av hjärtproblem och avled i sin hemstad Lynchburg.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se