Frispråkig iransk mulla kritiserar regimen

I Iran finns en utbredd men försiktig kritik av presidenten Ajmadinejads politik, både när det gäller frågan om kärnenergi och hur han sköter landets ekonomi. Kritiken finns även inom det mäktiga prästerskapet.

Ekot har träffat en av de så kallade dissidentmullorna i den heliga staden Qom. Storayatolla Saanei är en av de högsta religiösa auktoriteterna.

– Idag står de på varsin sida av floden och gapar, men alla vet att det måste sluta med kompromisser och förhandlingar, säger storayatollan Saanei.

Allt bistrare klimat
Det han syftar på är Bush och Ahmadinejad och kärnenergikonflikten, även om han är försiktig att uttala direkt kritik mot presidenten i det allt hårdare klimat som råder i Iran.

Kvinnoaktivister fängslas och regimkritiker som tidigare uttalade sig för utländska journalister gör sig nu oanträffbara. 

Men den intensive 70-årige storayatollan med sitt långa glesa skägg och sin spjuveraktiga blick vet precis hur långt han kan gå och uttrycker sig som en slipad diplomat när han kritiserar regeringen.

Han kallar Ahmadinejads ekonomiska politik för ett misslyckande, han är missnöjd med demokratin i Iran, han anser att kvinnans ställning i den islamiska republiken bygger på feltolkningar.

Överraskande positiv
Om den ökända Förintelsekonferensen som Ahmadinejad höll tidigare i år, kommenterar ayatollan att det inte på sin plats att göra historietolkningar som sårar andra människor, i synnerhet inte av en man som egentligen borde ägna sig åt att sköta sin nations affärer.

Men det som kanske förvånar mig mest med storayatolla Saanei är att han, till skillnad från de flesta andra religiösa muslimska ledare jag mött, inte kritiserar Sveriges bristande andlighet och höga självmordsstatistik.

Istället hoppas han att resten av världen, underförstått också Iran, en dag ska nå samma höga nivå som Sverige när det gäller framsteg och demokrati.

Cecilia Uddén, Qom i Iran
cecilia.udden@sr.se