Brunnberg får ökat handlingsutrymme

Kerstin Brunnberg blir ny vd för Sveriges Radio. Direkt efter Peter Örns avgång på måndagen blev hon ttillförodnad vd, men efter styrelsens möte på tisdagen blev Kerstin Brunnberg ordinarie.

– Kerstin Brunnbergs främsta styrka är att hon har en unikt stark förankring i programverksamheten, i Sveriges radio och i den politiska miljö, som just nu ägnar sig åt att bedöma Sveriges radios framtid. Det är kombinationen av de här erfarenheterna och egenskaperna som gör henne väldigt lämpad som radiochef, säger styrelseordföranden Ove Joansson.

Senast för två dagar sedan Ove Joanson att Kerstin Brunnberg, som har lång erfarenhet inom Sveriges Radio, fram till förra året var hon programdirektör, skulle vara en tillfällig lösning fram tills dess att en ny vd skulle utses.

Kerstin Brunnberg själv sade också att hon med sina 65 år inte kunde bli annat än tillförordnad.

Behov av långsiktighet
På tisdagens möte kom styrelsen fram till att företaget behöver en mer långsiktig lösning och att Kerstin Brunnberg är rätt person att leda Sveriges Radio.

Själv kunde hon inte tacka nej.

– Det kan man inte göra när man får ett erbjudande om att vara med i ledningen för Sveriges radio, säger Brunnberg.

Från fackligt håll välkomnas beslutet.

– Kerstin Brunnberg är en känd publicist med tyngd. Hon kommer att skapa lugn i företaget, säger Ola Gäverth, som är ordförande för Journalistförbundet inom SR.

Bred tilltro  
Däremot tror han att hon kan kritiseras för att vara för inriktad på P1. Det tror inte Lisa Syrén, programledare för Karlavagnen i P4.

– Jag tror inte det. Jag tror att Kerstin har den erfarenheten och kunskapen om företaget att styra alla kanaler och vårda alla kanaler. sedan hoppas jag bara att hon som vd också får möjligheten att bygga en egen stab, så att hon inte bara ska ärva den gamla, säger Lisa Syrén.

Fler besked nästa vecka
Det dröjer till nästa vecka innan Kerstin Brunnberg lämnar några besked om framtiden, annat än att besparingarna ligger fast, för att värna kvaliteten.

– En möjlighet att värna kvaliten är att vi har en ekonomi, som faktiskt är i balans. Det är bara det som skapar trygga förutsättningar för att göra riktigt bra program.

Redan nu har hon dock bestämt att bland annat BBC kommer att kunna höras igen i Sveriges Radio, vilket radiokritikern i Dagens Nyheter, Marie Louise Samuelsson, välkomnar som ett litet, men symboliskt viktigt beslut för lyssnarna.

– Av det jag kunnat höra av henne är hon en tydlig public servicejournalist. Hon har ett föredömligt intresse för utrikesbevakning och omvärldsbevakning. Det är en av public serviceradios väsentligaste uppgifter, säger radiokritikern Marie-Louise Samuelsson.

Katarina Helmersson
katarina.helmersson@sr.se