Hantering av spionaffär kritiseras

Försvarets underrättelsetjänst och säkerhetspolisen, Säpo, kritiseras för sin hantering av fallet med den officer som tjänstgjorde i Kfor-styrkan i Kosovo och som misstänks ha lämnat hemlig information till en man som tros vara spion.

De båda organisationerna har offentligt kritiserat varandras arbete. Det är oprofessionellt, anser professorn i statsvetenskap Ulf Bjereld.

– Det är svårt att tolka den här typen av öppna gräl mellan säkerhetsorganisationerna på något annat sätt än som ett uttryck för bristande professionalism, säger Ulf Bjereld.

Hur menar du då?

– Det är riktigt pinsamt att man inte lyckas hantera de interna motsättningarna genom att samtala med varandra och reda ut vad som kan ha gått fel i kommunikationen. I stället väljer man att föra den striden för öppen ridå, inför den svenska allmänheten och inför främmande länder.

Den kvinnliga örlogskaptenen ska ha haft en kärleksrelation med en tolk som sedan ska ha varit en spion för någon underrättelsetjänst. Örlogskaptenen ska ha fört viss hemlig information vidare till den här mannen. Hon hotas nu av avsked.

Must utredde
Utredningen ska ha skötts av den militära underrättelsesäkerhetstjänsten, Must. På tisdagseftermiddagen uppgav Försvarsmakten bland annat i Ekot och på sin hemsida på internet att officeraren polisanmälts av Säpo för brott mot rikets säkerhet.

– Säkerhetspolisen bestämde sig för att göra en polisanmälan vad gäller brott mot rikets säkerhet och i och med det inträder en förundersökningssekretess. Det betyder att vi från försvarets sida inte kan kommentera ärendet vidare, sa Roger Magnergård presschef för Försvarsmakten, på tisdagen.

Det ska ha retat upp tillförordnade biträdande chefen för Säpo, Dan Eliasson. Han sa bland annat till Ekot att militären får skriva vad de vill på sin hemsida, men att Säpo aldrig kommenterar pågående ärenden. Kutym är alltså att aldrig kommentera vad den andra parten gör.

Frostigt
Ulf Bjereld säger att relationerna mellan den militära och polisiära säkerhetstjänsten inte har varit så här frostiga sedan IB-affären på 1970-talet. Därför måste nu kraft läggas på att lösa den här förtroendeklyftan.

– Det är svårt att säga vem som har ansvaret i det här enskilda fallet eftersom hela handläggningen är sekretessbelagd. Men det är klart att organisationerna har ett gemensamt ansvar att se till att det finns en fungerande kommunikation och att den här typen av öppen polemik, nära nog gräl, inte ska förekomma, säger Ulf Bjereld.

Nato är däremot tyst om fallet. Presstalesmannen där säger att Nato inte kan uttala sig så länge det pågår en utredning.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se