Bildts blogg inte JK:s bord

Justitiekanslern, JK, kommer inte att pröva om utrikesminister Carl Bildt ska åtalas. Det har JK beslutat idag, onsdag. Det handlar om Carl Bildts blogg på internet, där läsare bland annat skrivit in hatiska angrepp på palestinierna. JK Göran Lambertz har kommit fram till att ärendet inte är hans bord.

– Det här en fråga att pröva för polis och åklagare eftersom bloggen inte, som vi bedömer det, är skyddad av grundlagen, säger han.  

Kommentarerna låg kvar på bloggen i veckor utan att tas bort, och en annan bloggare polisanmälde Bildt för hets mot folkgrupp.

Lät kommentarer vara kvar
Bildt sa i Ekot att han spärrat en del personer från att kommentera hans blogg, men lät kommentarerna vara kvar.

– Jag kan ta bort dem men de ligger fortfarande i arkiven. Det är det som är problemet. Hade jag tagit bort den hade det inte gjort någon större skillnad, säger Carl Bildt.

På onsdagen kom JK alltså fram till att Bildts blogg inte skyddas av grundlagen, och därmed inte är JK:s ansvar. Ärendet har lämnats till polisen. Det blir en vanlig åklagare som får avgöra nu vad som ska göras, säger Göran Lambertz.

Vad får det för juridiska konsekvenser att bloggen inte visar sig vara grundlagsskyddad?

– Det som är grundlagsskyddat har lite bättre skydd. Man får säga lite mer där än på en ickegrundlagsskyddad sida. 

Enligt Kjell Lindgren på Stockholmspolisen har polisen redan lämnat ärendet till åklagarkammaren i city i Stockholm. Det blir en åklagare där som får avgöra om en förundersökning ska startas. Vem det blir är inte klart ännu.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se