Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget åtal mot Ung vänster

Ung vänsters ordförande och ytterligare en medlem i förbundet slipper åtal för brott mot terrorlagarna. Ung vänster ville testa lagen genom att skicka närmare 4 000 kronor till den palestinska organisationen PFLP - trots att den sedan i somras finns med på EU:s terrorlista.
Det var i somras som Ung vänster satte in pengarna på PFLP:s konto. Pengarna skulle gå till humanitära insatser i ett flyktingläger i Libanon, men eftersom PFLP finns med på EU:s terrorlista är det in princip förbjudet att över huvud taget skicka pengar till organisationen. Räcker inte för åtal Kammaråklagare Hans Ihrman lade på tisdagen ner förundersökningen, eftersom han anser att beloppet, 4 000 kronor, är för litet för att åtal ska kunna väckas. Dessutom var det uttalade syftet med gåvan att betala humanitära insaster - inte väpnad kamp. – Med bakgrund mot tidigare avgöranden när det gäller den här lagen bedömer jag att 4 000 kronor är ett blygsamt belopp, och att brottet därför ska betraktas som ringa och inte straffbart enligt den här lagen, säger Hans Ihrman. Inte fritt fram för bidrag Trots att åtalet läggs ner anser inte kammaråklagare Hans Ihrman att hans beslut ska tolkas som att det är fritt fram att betala upp till 4 000 kronor till organsiationer på EU:s terrorlista: – Det är omöjligt att säga så, utan det måste bedömas från fall till fall. Ali Esbati, Ung vänsters ordförande, tycker att osäkerheten kring tolkningen av terrorförordningen kvarstår och han beklagar att det inte blev åtal: – Det skulle varit bra att se hur långt man varit beredda att gå i att använda en uppenbart märklig lag. Nu tester man ju inte en hel del viktiga saker som man hade velat se testade i domstol. Kommer ni att sätta in mer pengar på PFLP:s konto? – Vi har inte fattat något sådant beslut just nu. Vi tycker att en hel del av de syften vi hade är uppnådda.
Ola Henriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".