Svindleri mot SKF utreds

Ekobrottsmyndigheten i Göteborg utreder en omfattande svindlerihärva i Göteborg. Enligt tidningen Metro har svindlerier varit riktade mot kullagerkoncernen SKF. Kammaråklagare Jim Halvarsson vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, som håller i förundersökningen, säger att tre personer misstänkts för att ha lurat till sig mångmiljonbelopp.

– En person är häktad och vi har framställt ett yrkande om att en person ska häktas i sin frånvaro.  Den förhandlingen äger rum i dag, onsdag, klockan 13, vid Göteborgs tingsrätt, säger han.

Vad handlar brottsmisstankarna om?

– Det handlar om grovt bedrägeri inom en större koncern i Sverige som har förgreningar i USA. Den personen som begärs häktad idag finns USA.

Ytterligare en person, enligt Metro en anställd vid SKF, satt häktad i april. Han är nu försatt på fri fot, men misstänks liksom de två andra för grovt bedrägeri.

Svindleriet mot SKF ska ha ägt rum mellan år 2003 och 2005, och har förgreningar till bolag i USA,  där en av de misstänkta är bosatt. Om han ska häktas avgörs i eftermiddag.

Exakt vad de tre personerna misstänks ha gjort vill Jim Halvarsson inte gå in på.

– Men jag kan säga att genom deras positioner i den här koncernen har de lyckats få ut en hel del pengar. Det handlar om mångmiljonbelopp. 

Har de svindlat det här företaget på pengar?

– De har med ett vilseledande förmått det här företaget att betala ut miljonbelopp, säger Jim Halvarsson.

Sören Granath
sören.granath@sr.se