Sämre än väntat för Electrolux

Det gick något sämre än väntat för vitvarujätten Electrolux under tredje kvartalet och aktien föll på Stockholmsbörsen. Men bolaget tror ändå på en resultatförbättring för helåret.
Vinsten efter finansnetto blev 1 703 miljoner kronor för årets tredje kvartal, jämfört med vinsten på 845 miljoner kronor för motsvarande period i fjol. För årets första nio månader blev vinsten 6,1 miljarder kronor. Tyskland drog ner försäljningen. Försäljningen av vitvaror i Västeuropa backade under de tre första kvartalen med två procent medan försäljningen i Östeuropa steg med 15 procent. I USA steg den sammanlagda försäljningen med sex procent. Förbättringen gällde främst försäljningen av kylskåp och spisar, där både rörelseresultatet och marginalen blev betydligt bättre jämfört med förra året. Resultatet för motsvarande period förra året påverkades negativt med nästan en miljard kronor på grund av tekniska problem i samband med lanseringen av nya kylskåp. De kraftiga nedgångarna på aktiemarknaderna har urholkat värdet på Electrolux pensionstillgångar. Det har inneburit att bolaget tvingats avsätta 45 miljoner kronor för att täcka underskottet i den svenska pensionsfonden. I USA var underskottet i pensionsfonderna 810 miljoner kronor i månadsskiftet september/oktober och det underskottet väntas stiga nästa år. Vid årsskiftet kommer ledningen att bestämma hur man ska täppa till underskottet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".