Telia Soneras kopparnät het potatis

Telia Soneras monopol över det fasta kopparnätet har blivit en het potatis i den politiska debatten om regeringens minskning av det statliga ägandet i bolaget. Oppositionen kritiserar regeringen för att göra fel och sälja av bolaget innan nätfrågan är löst. Men för sju år sedan när den förra socialdemokratiska regeringen startade privatiseringen av Telia var det knäpp tyst om nätmonopolet.

Telia Sonera har haft kontroll över det fasta kopparnätet både före och efter avregleringen av den svenska telemarknaden.

Telias konkurrenter anklagar bolaget för att försvåra deras möjligheter att få tillgång till nätet, och flera rättsprocesser om det här är i gång. Problemet är alltså gammalt.

Gjorde ingenting
Vad gjorde då den förra socialdemokratiska regeringen åt saken? Svaret är: ingenting! När den socialdemokratiska regeringen gick till riksdagen i början av år 2000 för att få ett ja till att börsintroducera Telia tas inte frågan om nätmonopolet upp med ett ord i propositionen.

Inte heller i debatten senare. Innan riksdagen beslutade att ge regeringen rätt att sänka statens ägande i bolaget till noll på försommaren 2001 var frågan om nätmonopolet  inte uppe till diskussion.

Först i våras när Telias försäljningsminister Björn Rosengren sa sig ångra att han och hans socialdemokratiska regering inte löste upp nätmonopolet innan Telia gick ut på börsen för sju år sedan blev frågan en politiskt het potatis.

”Riskerar få ett privat monopol”
Anledningen till att nätmonopolet inte togs upp då var att det inte var aktuellt att sälja ut hela Telia, säger Tomas Östros som är talesman för socialdemokraterna i näringspolitiska frågor.

– Just på grund av att det då var så viktigt att staten var huvudägaren. Därmed hade staten fortfarande kontrollen över kopparnätet. Nu när man vill ta bort det statliga ägandet riskerar man att får ett privat monopol på kopparnätet. Den risken fanns inte för sju år sedan, säger han.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se