Lättare att ta körkort i norr än i söder

Ska man ta körkort så ska man göra det i norra Sverige. Där är det lättare att klara körprovet. Svårast är det i Stockholm och Skåne. Det visar en granskning som Riksrevisionen har gjort.

– Man har ju hört ryktesvis att det kanske är så, men man trodde faktiskt att det inte var så stora skillnader, så det känns rätt konstigt, säger Andrea Christersson på Odenplans trafikskola i Stockholm.

Hon är av de cirka 110 000 personer som kommer att köra upp för någon av Vägverkets inspektörer i år. Hur lätt hon får det i körprovet beror i stor utsträckning på vilken inspektör hon får.

Allt större skillnad
Riksrevisionen har i sin granskning konstaterat att skillnaden i inspektörernas bedömningar blir allt större.

– Vad vi har funnit är att man blir inte enhetligt bedömd, det är stora variationer i godkännandegrad mellan inspektörer vid samma kontor. Det är så stora skillnader som upp till 40, säger riksrevisor Lennart Grufberg.

För stockholmaren Michel Nord, som går på Fogels trafikskola, är det dåliga nyheter. I Stockholm godkändes år 2005 mindre än hälften av aspiranterna medan drygt 70 procent godkändes i norra Sverige.

– Det känns lite orättvist, faktiskt. Men det är inte så mycket man kan göra åt det, säger Michel Nord.

Krav på utredning
Riksrevisionen kräver nu att Vägverket ska utreda varför skillnaderna är så stora samt se till att de minskar.

– Jag tycker att det borde följas upp bättre, och det är bra att det här har kommit fram nu. Så får man hoppas att det blir någon slags uppföljning på det framöver, säger Andrea Christersson på Odenplans trafikskola.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Lotta Myhrén, SR Stockholm

lotta.myhren@sr.se