Sarkozy ger EU hopp om nytändning

Redan under sin första dag som fransk president besökte Nicolas Sarkozy den tyska förbundskanslern Angela Merkel i Berlin för att diskutera EU:s framtid.

Marseljäsen, militärorkester, röd matta och hjärtliga kramar när förbundskansler Angela Merkel tog emot utanför kanslerbyggnaden i Berlin.

Det är tradition att en fransk president gör sin första utlandsresa just till Berlin och Nicolas Sarkozy valde att träffa Angela Merkel samma dag som han installerats i Elyséepalatset i Paris.

Inför arbetsmiddagen betonade han hur viktigt det fransk-tyska samarbetet är och under kvällen fördes samtal om EU:s strandade författning, det stundade toppmötet med Ryssland och krisen inom den sameuropeiska flygplanstillverkaren Airbus.

Här i Tyskland finns stora förhoppningar på att EU-samarbetet ska få en nytändning med Sarkozy vid makten. Merkel har fått en europeisk partner, heter det. Båda är konservativa, pragmatiska, vill hålla Turkiet utanför unionen och båda vill snarast få till stånd en lösning på författningskrisen.

Men samtidigt är det få som tror att det blir en lätt resa. Sarkozy beskrivs här som ett politiskt rovdjur och till skillnad från sin företrädare, Jacques Chirac, är han inte känd för att kompromissa.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se