Historiska tågresor i Nord- och Sydkorea

För första gången på över 50 år har två tåg tillåtits passera över den kraftigt militariserade gränsen mellan Nord- och Sydkorea. 150 passagerare från vardera sidan gjorde en tur och retur-resa avsedd som ett litet symboliskt steg på vägen mot återförening av de båda länderna.

Folk hurrade, fyrverkerier avfyrades och ballonger släpptes iväg när det första tåget på 56 år avgick från en station i Sydkorea med destination Nordkorea.

Men en del åskådare skrek också protester och vädjade om att få veta vad som hänt anhöriga som kidnappats av Nordkorea.

25 kilometer lång bana
Samtidigt avgick ett annat tåg från Nordkorea. Där vinkades tåget av mera disciplinerat med ungdomar i uniformer som tog farväl av allvarliga kostymklädda passagerare.

Det har tagit flera år att renovera det 25 kilometer långa tågspåret och röja minor vid gränsen mellan de båda länderna, en gräns som brukar beskrivas som en av potentiellt farligaste i världen.

Ingen permanent lösning
Dagens tåg var bara på prov, Nordkorea har ännu inte gått med på permanent service.

Demokratiska Sydkoreas regering säger att tåget är ett sätt att bryta ner muren som delar länderna, ett litet steg närmare återförening. Men kritiker säger att Sydkoreas så kallade solskenspolitik gentemot det kommunistiska Nordkorea inte fungerar, och är ett hån mot de 485 sydkoreaner som man säger kidnappats av Nordkorea.

Nils Horner, Karachi
nils.horner@sr.se