Statsministern tillbakavisar Sahlins kritik

Efter statsminister Fredrik Reinfeldts möte i onsdags med Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger bemötte han den kritik han har fått från bland andra socialdemokraternas ledare Mona Sahlin för att han inte har tagit upp Irakkriget och dödsstraffet under sitt USA besök.

– Jag tycker det är synd att Mona tycker jag pratar för mycket klimat och miljö, därför att jag tycker det är så väldigt viktigt att vi är aktiva i att agera tillsammans med de som vill göra någonting åt klimatutmaningen, sa Fredrik Reinfeldt.

– Jag använder varenda minut nu för att påverka viktiga världsledare som kan göra skillnad. Man har inte hur mycket tid som helst, och då kan man alltid använda den taktiken att det finns det som är viktigare än klimatförändringarna, det borde du prata om.

– Men jag har varit tydlig med vad avsikten var med min resa, jag vill söka upp dem som kan ha en betydelse för att vi kan få en internationell ordning där Sverige tar ledning tillsammans med andra för att möta klimathotet på ett bra sätt.

– Sedan tycker jag att man får akta sig lite grann så att vi inte får ett internationellt umgänge där man säger att utgångspunkten är att vi ska åka runt till varandra och peka finger. Jag tror det skulle bli väldigt fånigt om George Bush kom till Sverige och sa att det här är en förfärlig regering som gör allting fel och om ni inte skärper er så kommer jag inte tillbaks. Jag tror vi skulle vara chockade i flera år efter en sådan behandling.

– Jag är här för att göra skillnad i en viktig fråga, det är min utgångspunkt som politiker. Jag vill göra skillnad, inte hålla på och demonstrera.

Tror du att du skulle förstöra framtida möjligheter att prata om de här viktiga frågorna som du ju själv tycker att dödsstraffet eller Irak-kriget är?

– Jag vet vad de tycker, de får de här frågorna jämt och ständigt. Däremot är jag väldigt övertygad om att George Bush förflyttar sin syn just nu på klimathotet. Jag hör honom säga saker han inte sa för något år sedan. Det här handlar verkligen om möjligheter att förändra nu.

– Folk är oroliga. Det går att göra någonting åt det, det är dags att visa politiskt ledarskap och det går att påverka politiska ledare. Där tror jag svenska folket förväntar sig att jag befinner mig, där jag kan göra skillnad.

Det är inte så att du är lite rädd som ny statsminister att komma i clinch med de riktigt stora ledarna?

– Man behöver inte vara rädd, det är inte så att någon av de här ledarna inte har hört något eller inte varit på en tuff presskonferens och fått frågor. Även jag har haft den typen av presskonferenser. Det är inte alls den stämningen utan man är väldigt rak och öppen, så fungerar det här umgänget.

– Däremot är det väldigt tydligt att man försöker ägna sig åt det som spelar roll, där man kan göra skillnad. Jag var tydlig med syftet med min resa. Jag beklagar om socialdemokraterna tycker jag pratar för mycket klimat och miljö, men jag tycker att frågan är så pass viktig att den förtjänar att stå på egna ben.

Men även Birgitta Ohlsson i folkpartiet tycker att du borde ha till exempel tagit upp fallet med Annika Östberg.

– Ok, men det förändrar i alla fall inte mitt synsätt, Jag har varit tydlig med vad som har varit syftet och jag har hållit mig till det, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se