Äldre kvinnor tycker det blivit skräpigare

En majoritet av svenska folket tycker att det blivit skräpigare de senaste tio åren, visar en ny undersökning från Sifo. Det är framför allt äldre kvinnor som tycker att det ligger mer skräp på marken nuförtiden.

Karl Heinz  en av de som på torsdagen promenerade längs vattnet i Tantolunden, en av Stockholms större parker, tycker att det ibland alldeles för skräpigt.

– Här finns allt från sönderslagna flaskor. Vi går då och då på Skånegatan och där ser också för hemskt ut, det är fimp efter fimp som ett pärlband, säger han.

– Jag skulle nog ändå vilja påstå att inne i stan är det rent och snyggt, jämfört med många andra städer man har varit i, säger en annan besökare i parken.

– Det kan faktiskt se ut som en rockfestival här, med ölburkar, engångsgrillar och såser i hela parken. Jag fattar inte, det är som om folk ställt sig upp och gått, säger en tredje.

Inte mycket skräp
I Tantolunden på Södermalm flyger ett och annat papper i vinden, på Kristi Hillemsfärds förmiddag. Men på gräsmattorna ligger det inte mycket skräp den här dagen.

Sifos undersökning har gjorts på uppdrag av bolaget Förpacknings- och tidningsinsamlingen som ansvarar för insamlingar av tidningar och förpackningar.

Majoriteten skräpar inte ner
En majoritet i undersökningen svarade att de aldrig skräpar ner, Endast fyra procent medger att de skräpar ner ganska eller mycket ofta.

Ann Danielsson, som är ute och motionerar en liten hund i koppel, säger att hon sällan slänger skräp på marken.

– Men däremot, när det kommer till cigarettplasten, då finns det ingen moral kvar i min kropp, utan de flyger åt alla håll och kanter.

Varför det?

– Jag vet faktiskt inte, och då tänker jag inte ens på det. Det är inte så att slänger det och skrattar, den bara åker av spontant.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se