För farligt för prins Harry att åka till Irak

I Storbritannien är ett av samtalsämnena att prins Harry inte kommer att få tjänstgöra i Irak. Den brittiska försvarsledningen har ändrat sig och tycker att det är för farligt för en medlem av kungahuset.

Själv var prinsen helt inriktad på att nu i maj få resa dit med sitt förband.

– Det sista jag vill är att mina soldater skickas iväg till Irak och att jag tvingas stanna hemma, sa prins Harry i en intervju med brittiska BBC tidigare i år.

Ja blev nej
Det brittiska försvaret har vacklat fram och tillbaka och det har kommit flera besked om huruvida prinsen skulle få åka till Irak eller inte. Det ja som han fick för några veckor sedan har nu blivit nej, efter beslut av arméchefen sir Richard Dannatt, som säger att det är för farligt både för prinsen och för övriga soldater i hans närhet.

Exakt vad som fick försvaret att ändra sig vill arméchefen inte avslöja. Men enligt till exempel tidningen Daily Mail finns det uppgifter om att en särskild krypskytt i Irak som redan har dödat sex brittiska soldater, ska ha fått uppdraget att försöka döda även prins Harry. Men de uppgifterna finns inte bekräftade från annat håll.

Kritiska ledarsidor
Tidningarnas ledarskribenter är i vissa fall starkt kritiska, däribland konservativa Daily Telegraph som tycker att hela frågan har behandlats illa från början och att felet framför allt är regeringens. Prinsen skulle ha fått beskedet tidigare att det var för farligt, tycker tidningen.

1982 tjänstgjorde prins Harrys farbror, prins Andrew, som helikopterpilot i Falklandskriget.

Nu 25 år senare skulle kungahuset på nytt ha skickat någon ut i strid, men så blir det alltså inte. Den 22-årige prinsen, som är yngst av prins Charles söner, tvingas stanna hemma.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se