Världsbankens omdiskuterade chef avgår

Världsbankens chef, amerikanen Paul Wolfowitz, meddelade vid midnatt svensk tid att han slutar om en dryg månad. Beskedet kom efter dagar av hårda förhandlingar mellan Wolfowitz och bankens styrelse. Vita huset lovar att snart utse hans efterträdare.

I ett snitsigt formulerat och väldigt långt skriftligt uttalande meddelade den 63 årige Paul Wolfowitz det besked som många sett som undvikligt de senaste dagarna. Han inledde lite trotsigt med att säga han var nöjd med att bankens styrelse hade accepterat att han hade agerat etiskt riktigt och i god tro när han befordrade sin partner och gav henne en saftig löneförhöjning.

Först några rader därefter skrev han att slutar som bankens chef den 30 juni, som ett sätt för banken att komma vidare. Men inga ursäkter och inga beklaganden. Han hade då också lyckats får styrelsen att offentlig medge att misstag hade skett på flera håll i banken i fallet som fällde Wolfowitz.

USA utser efterträdare
Vita huset sa i ett uttalande kort efter beskedet att man snart kommer att utse hans efterträdare. USA har alltså inga planer på att förändra den tradition som säger att det är USA, som störste kreditgivare till banken, som utser dess chef. Något som en del andra medlemsländer börjat prata om på sistone.

Tidigare under torsdagen hade president Bush hyllat Wolfowitz, men beklagat att han hade satt sig i den här situationen.

Att nu Wolfowitz tvingas sluta är förstås ytterligare ett nederlag för president Bush. Hans vän tvingades iväg från uppdraget som vice försvarsminister i Bushregeringen på grund av misslyckandena i Irak, placerades på Världsbanken men slutar nu även där.

Bröt mot bankens regler
Wolfowitz hårdföra stil mot det som han ansåg vara bankens byråkratiska organisation var inte populär i alla läger men han blev omtyckt bland en del fattiga länder i Afrika och berömdes också för att ha tagit krafttag mot korruption.

Men när det i början av april i år avslöjades att han själv brutit mot bankens regler genom att befordra sin partner och samtidigt höja hennes lön rejält fick han förstås stora trovärdighetsproblem.

Men det finns även dem som menar att hans motståndare, däribland många länder i Europa, bara väntade på ett tillfälle att få bort honom på grund av missnöje med hur han ledde banken, och att hans misstag med sin partners befordran blev en perfekt förevändning.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se