Långsam utbyggnad av gasmackar

Många biogasbilar tvingas köra på bensin eftersom det inte finns tillräckligt med tankställen och det är regeringens fel att utbyggnaden av biogaspumpar går så långsamt, tycker en del kritiker. (P3 Nyheter)

– Det är viktigt att den här utvecklingen går snabbare än vad det har gått hittills, om vi ska klara klimatproblemen då krävs det att regeringen går in med ett större stöd, säger Michelle Ekman, svenska gasföreningen.

Hur många mackar skulle det behövas?

– Vi ser att det skulle behövas ungefär 500 stycken för att täcka behovet i Sverige i dag, säger hon.

500 mackar behövs det alltså enligt Gasföreningen. Idag finns 78. Det räcker inte för alla som vill tanka - och allra värst är det för taxichaufförerna

– Jag tror att taxichaufförer har det svårare för de måste ha större räckvidd . De vill inte behöva tanka så ofta och de behöver biogasmackar på fler ställen för at det ska vara riktigt bra för dem, säger hon.

Inte fler mackar
Regeringen känner till att det råder brist på pumpar och sedan december förra året så finns det ett bidrag som man kan söka om man vill bygga en biogasmack, det är många som har ansökt om pengar fast hittills har det bara byggts åtta nya tankställen men det kommer att bli fler, säger Miljöminister Andreas Carlgren

– Hittills så har vi fördelat en tredjedel av de pengarna och då har de ju räckt till att utökas nuvarande antal så att de tillsammans med både befintliga och planerade bli omkring 130 tankställen, säger han.

Långsamt
Felet är att det går för långsamt, det tycker många av de taxichaufförer vi har pratat med. För trots utbyggnaden är det fortfarande svårt att hitta mackar där man kan tanka biogas.

– Ja det är i princip omöjligt om man kör taxi i Storstockholm, alla anläggningar ligger i förorterna och är ofta trasiga eller saknar tryck eller gas överhuvudtaget.

Kör runt på bensin
Och i väntan på bättre tider kör taxichaufförerna runt på bensin

– Vi hittar inte drivmedel helt enkelt, vi får åka runt på bensin för att leta efter gas, säger en chaufför.

Miljöpartiet tycker att man borde lagstifta om tuffare krav på bensinbolagen att de ska bygga fler biogaspumpar på sina bensinmackar. Men det vill inte miljöministern.

– Det är självklart att jag tycker att det måste finnas fler ställen att kunna tanka på. Men jag vill inte i första hand lagreglera fram det utan har vi en morot vill jag fortsätta på den vägen, säger han.

Martin Jönsson, P3 Nyheter
martin.jonsson@sr.se