Ny fransk regering tror på förändringar

Frankrike fick på fredagen en ny regering. Den nye presidenten Nicolas Sarkozy har valt en sammansättning, som innebär förändringar och öppningar.

Frankrikes nya regering med 15 ministrar består av riktiga veteraner och också helt oprövade namn. Nytt är att nästan hälften är kvinnor, 7 av de 15.

Till exempel har 41-åriga Rachida Dati, som var Sarkozy taleskvinna under presidentvalskampanjen, blivit justitieminister. Dati är dotter till nordafrikanska invandrare, har elva syskon och vuxit upp en fattig förort. Hon är varken folkvald eller erfaren.

Chirac-trogen veteran
Den kvinnliga veteranen Michèle Alliot-Marie, en Chirac-trogen politiker, flyttar från försvars- till inrikesministeriet. Enligt elaka tungor fick hon sin plats mycket tack vare att hon är kvinna.

President Sarkozy har också sökt politisk bredd och har hämtat utrikesministern från motståndarlägret. Socialisten Bernard Kouchner har lång internationell erfarenhet, som grundare av Läkare utan gränser och en rad FN-uppdrag.

Kouchner är USA-vän, liksom Sarkozy agerar och syns han, och kanske kommer han att driva på en hög fransk profil till exempel i konflikten i Darfur.

Försvarsminister från Bayrous krets
Försvarsministern har Sarkozy hämtat från mittenpartiet och ur rivalen Bayrous tidigare krets.

Ett nytt superministerium för hållbar utveckling, miljö, transporter har inrättats och invandring kopplas ihop med integration och bistånd i ett separat departement. Ekonomi och arbetsmarknadsministeriet blir spjutspetsen för alla reformer, som vissa välkomnar och andra bävar inför.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se