Handelsföretag tar bort kopieringsskydd

Amazon tar bort kopieringsskyddet på musik-downloads för att öka sin försäljning. Ett smart drag tycker Musikindustriforskaren Patrik Vikström, som säger att skyddet visserligen funkar mot kopiering, men att det har spelat ut sin roll. (P3 Nyheter)

– Musiken finns redan i dag tillgänglig på olika fildelningsnätverk, så att funktionen av kopieringsskydd är inte så stor längre, säger Patrik Vikström.

Nu slopar även det amerikanska handelsföretaget Amazon kopieringsskyddet på sin musikförsäljning.

”Skyddet har spelat ut sin roll”
Tidigare har ett av världens tredje största skivbolag EMI slopat skyddet, och musikindustriforskaren Patrik Vikström säger att skyddet spelat ut sin roll.

Amazon går alltså i täten nu för att kopieringsskyddet ska bort på den digitala musiken på nätet. Mp3-filerna ska kunna spelas i alla datorer och ipods och inte bara som i dag i vissa dataprogram.

1 000 små skivbolag och EMI stöttar det. I Sverige har Cdon som säljer musik på nätet länge velat ha bort skyddet.

”Finns redan gratis”
Patrik Vikström säger att musik redan finns gratis på nätet och därför spelar det ingen roll om man tar bort det.

– Jag tror att musikbolagen även i framtiden kommer att kunna tjäna pengar på att de äger och har laglig rätt att kontrollera sina rättigheter till den musik de har skapat, säger Patrik Vikström.

– Sen är frågan på vilket sätt de kommer att tjäna pengar och hur stor musikindustrin kommer att vara om några år. Troligtvis kommer den att fortsätta att minska som den har gjort de senaste åren, men någonting kommer att finnas kvar, det är jag helt övertygad om.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se