Norra Irak nu en del av våldspiralen

Förra veckans två självmordsattentat i och strax utanför den självstyrande kurdiska delen av Irak har skapat stor oro i den enda del av landet som fram tills nu betraktats som relativt säker.

På akutsjukhuset i staden Arbil vårdas fortfarande många som skadades i de två dåden. Polismannen Muhamed är en av dem, han såg när självmordsbombaren körde lastbilen full med sprängmedel fram till säkerhetstjänstens huvudkontor i staden Makhmour

– Jag såg när självmordsbombaren körde Volvolastbilen fram till vakterna vid grinden, jag tyckte det verkade skumt och, jag hann precis tänka att det kanske är en terrorist innan bomben exploderade, säger Muhamed som inte vill uppge hela sitt namn, eftersom han är polis, en yrkesgrupp som ofta utsätts för attentat i Irak.

50 dödade
Han har splitter i axeln och små sår orsakade av glassplitter i hela ansiktet, att jag överlevde är ett mirakel säger han. 50 människor dödades i attentatet, många av dem stod längre bort från den exploderande lastbilen än han själv.

Nu vårdas han på sjukhuset här i Arbil, huvudstaden i den irakiska regionen. Här finns också offer från det andra attentatet som inom loppet av fyra dagar skakade den kurdiska delen av landet.

Avspärrat
Bara ett par hundra meter bort från sjukhuset, vid ingången till inrikesministeriet detonerade en bomb på 800 kilo.

Området är nu avspärrat, bara några förvridna metallrör ligger kvar på gatan, den djupa krater som bomben lämnade efter sig är redan igenfylld, men inrikesdepartementets fasad är helt bortblåst, fönstren krossades i byggnader flera hundra meter bort.

Tidigare lugn region
Den norra, av kurderna styrda, delen av Irak har försökt marknadsföra sig som det andra Irak, en värld bort från våldet i Bagdad och de centrala delarna av landet.

Fram till i förra veckan hade inga större attentat inträffat här på två år. Regionen har haft en stark ekonomisk tillväxt, med investeringar också från utlandet.

– Det är det som terroristerna är ute efter, säger Sirwan Sumeyman, som jobbar i en fredagsöppen liten kiosk en bit från avspärrningarna

– Vi vill utvecklas, precis som resten av världen, det är det som terroristerna vill förhindra, säger Sirwan Suleyman.

Caroline Salzinger, Erbil i norra Irak
caroline.salzinger@sr.se