Spänt läge inför G8-möte

Om drygt två veckor är det G8-möte i Heiligendamm vid östersjökusten i Tyskland. Inför toppmötet stiger nu spänningen mellan polis och olika organisationer som kommer att protestera.

Förra veckan genomförde tysk polis en razzia på 40 ställen med hänvisning till tysk terroristlagstiftning och nu införs även demonstrationsförbud i närheten av det 13 kilometer långa stängsel som satts upp runt orten Heiligendamm.

Åtgärderna har väckt en häftig debatt i Tyskland och polis och den ansvarige ministern inrikesminister Wolfgang Schäuble anklagas nu för att hetsa mot eventuella demonstranter.

– Det börjar allt mer att likna förhållandena i Ryssland, där det råder demonstrationsförbud, säger Peter Wahl i organisationen Attac.

Demonstrationer och sittaktioner
Tyska Attac räknar med att cirka 100 000 personer kommer till Rostock i början av juni i anslutning till G8-mötet. Stora demonstrationer och sittaktioner i syfte att spärra av vägar i området är planerade, men han betonar att allt kommer att gå fredligt till.

– Vi tar avstånd från våld, säger Peter Wahl.

Men alla är inte med i Attac, säger polisen, som förra veckan genomförde en razzia mot flera organisationer och privatpersoner i antiglobaliseringsrörelsen. Polisen hänvisade till tysk terroristlagstiftning och att man befarar väpnade attacker i samband med mötet.

Den tyska inrikesminister Wolfgang Schäuble har varnat eventuella demonstranter. Den som hotar ordningen, kan enligt tysk lag omhändertas i 14 dagar, något som hans också hotade med inför fotbolls-VM.

Stängsel väcker kritik
Men säkerhetsåtgärderna har väckt stark kritik den här gången. I Tyskland värnas demonstrationsfriheten, och när polisen införde ett förbud att demonstrera i närheten av det 13 kilometer långa stängslet som satts upp kring Heiligendamm så reagerade även politiker.

– Det strider mot den tyska grundlagen, säger den tidigare ministern Gerhard Baum.

Attac kommer att gå till domstol medan de boende i området kring Heiligendamm förbereder sig, enligt artiklar i tysk press, för ett slag mellan polis och huliganer.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se