Vd flyttar hem huvudkontor till Sverige

Den främsta förklaringen till kosmetikföretaget Oriflames framgångar finns i de forna Sovjetländerna. Det hävdar mannen bakom en stor del av den satsningen, vd:n Magnus Brännström.

Efter över tio år lämnar han  nu Ryssland och flyttar både sig själv och hela Oriflames huvudkontor till Stockholm.  

- Vår verksamhet i Ryssland eller Sovjetunionen har varit i stort sett vinstrik från och med början. Vi finner inte att det varit en svår marknad att skapa en normal profit- och loss-situation.

Istället så  vi har en väldigt hög lönsamhet i den här delen av världen. Vi får en stor utväxling på vår verksamhet eftersom den är så stor.

- Vi säljer idag för mer än en halv miljard euro i de forna Sovjetländerna och naturligtvis ska det ge en bra lönsamhet.

I över tio år har Magnus Brännström arbetat för Oriflame med Moskva som bas. Företaget fanns redan före kraschen 1998 i Ryssland och valde att stanna kvar, något han ser som en del av framgången.

Företaget syns på många platser
Bolaget bygger på ett nät av hemförsäljare eller konsulter och det märks att de är vitt spridda. Oriflames skyltar syns i minsta håla i Kaukasus, såväl som i Baku i Azerbajdzjan. 

Nu lämnar Magnus Moskva. Det får också konsekvenser för Oriflame som ovanligt nog flyttar hela koncernledningen till ett nytt huvudkontor, baserat i Stockholm.

Det nuvarande i Bryssel och Malmö stängs.
Det borde väl vi få plus för tycker Magnus som också har en annan önskan från regeringen när det gäller Ryssland.
-  Dels utbildning av svenskar i ryska och ännu mer driva mot Ryssland deras behov av att omstrukturera sin legala struktur och gör landet mer transparent, lättare för investerare att förstå vad man investerar i.

Minskad rysk förståelse för förändring”
-  Den känsla som finns hos många, och även hos mig själv, är att den ryska staten tar för sig mycket mer än tidigare. 
- Tyvärr, om man nu ska vända på det här myntet, på grund av att Ryssland nu tjänar så mycket pengar så är behovet och förståelsen för att man måste förändra sig och förenkla sig blivit mindre hos myndigheterna.

- Man har ett större självförtroende man tycker inte att allt man gör är fel. Vilket gör att man är mindre mottaglig för kritik och mindre mottaglig för nya förslag och det får ju då konsekvenser, säger Magnus Brännström på Oriflame.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se