Politiker fängslas för samröre med milis

I Colombia har de politiska skandalerna varit som fallande dominobrickor de senaste månaderna. Den ena har gett den andra. Politiker hamnar i fängelse och generaler tvingas avgå. Men president Alvaro Uribe är ändå lika populär som någonsin.

Sedan fem parlamentsledamöter och två guvernörer tvingades gå i fängelse häromdagen så är det nu närmare 20 högt uppsatta politiker som sitter bakom galler.

Alla tillhör partier som stödjer president Alvaro Uribe och alla anklagas för samarbete med högermilisen, de så kallade paramilitärerna.

Bekännelser ger lägre straff
Det är också de uppgifter som kommit fram under fredsprocessen med  högermilisen som fällt politikerna. Ett centralt inslag i den är nämligen att om högermilisens ledare avger fulla bekännelser så kan de få lägre straff.

De bekännelser som hittills har avgetts har gått som en chockvåg av fasa genom det colombianska samhället.

Det har handlat om massakrer, hemliga massgravar, styckade kroppar men också om intimt samarbete med politiker både lokalt och nationellt. 

Fortsätter från fängelserna
Samtidigt som högermilisens ledare nu avger bekännelser, så fortsätter många av dem att leda dödsskvadroner, beordra mord och kidnappningar och organisera knarkhandel inifrån fängelset.
Det avslöjade veckotidningen Semana i sitt senaste nummer.

Semanas avslöjande visade också att det förekommer en omfattande illegal telefonavlyssning, inte bara av högermilisens ledare, utan av 100-tals andra, inte minst oppositionspolitiker.

Reaktionen blev omedelbar, fyra polisgeneraler tvingades avgå, bland dem den högste polischefen.
President Uribe hävdar att han inte haft någon kännedom om saken och att det som nu händer i Colombia inte alls är början på en ny kris, utan istället ett bevis för att den colombianska demokratin äntligen börjar fungera.

Även om många tror att en så omfattande telefonavlyssning knappast har kunnat genomföras utan den högsta maktens kännedom så håller man också med om att landets rättsväsende och press idag visar större självständighet, effektivitet och mod än kanske någonsin tidigare.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se