Israel avfärdar fredsplaner

Internationella ansträngningar att få igång fredsprocessen i Mellanöstern möter åter motstånd från israeliskt håll. Israels premiärminister Ariel Sharon avfärdar de senaste planerna som utarbetas av den så kallade ”Kvartetten” - FN, USA, EU och Ryssland.
Senare idag anländer det amerikanska mellanösternsändebudet William Burns till Jerusalem där han ska diskutera kvartettens förslag med dom israeliska ledarna. Det lär inte bli några enkla överläggningar. Ariel Sharon har hittills offentligt avstått från att kommentera Kvartettens planer, men nu avfärdar han dem som ogenomförbara. Det är inte trovärdigt att Israel skulle ta oåterkalleliga steg medan den andra sidan bara kommer med allmänna uttalanden, säger Sharon nu. Vid sitt besök i Washington förra veckan fick han ta del av idéerna i planen, som går ut på omfattande reformer inom den palestinska myndigheten med det klart uttalade målet att en palestinsk stats provisoriska gränser ska ha definierats år 2003, för en slutlig överenskommelse två år senare. Den huvudsakliga israeliska invändningen är att den nya planen inte sätter Israels säkerhet i främsta rummet, i Sharons ögon kan inga nya steg i processen tas om inte tidigare överenskommelser verkligen genomförts. Tidigare har den israeliska regeringen antytt att man kan ställa upp på förslaget till hur fredsprocessen kan återupptas, men med Sharons uttalanden nu, verkar det mer än osäkert att någon överenskommelse kan nås. USA-sändebudet William Burns ska under sitt besök i regionen inte bara träffa Sharon och andra israeliska ministrar, utan också framträdande företrädare för palestinierna, dock troligen inte Yassir Arafat. Burns uppgift är att samla parternas uppfattningar om planen inför Kvartettens möte i december, då den slutgiltigt ska slås fast. Sharon står dock under ett hårt tryck - inte minst från amerikanskt håll. I Washington är tålamodet kort när det gäller allt som kan störa planerna mot Irak, också från israelisk sida. Det har Ariel Sharon redan fått erfara.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".