Högerpopulistiska partier framåt i Europa

Sverigedemokraterna har under de senaste åren vuxit sig starkare, vilket de senaste valresultaten också visat. Det är en utveckling som går igen i hela Europa där högerextrema eller högerpopulistiska partier haft ett långvarigt uppsving under de senaste 20 åren.

Jens Rydgren är docent i Sociologi vid Stockholms Universitet och han har forskat i högerpopulistiska gruppers framväxt i Västeuropa.

– Den stora vågen växte fram i början av 80-talet och den andra stor vågen kom i mitten på 90-talet, då bland annat nationella fronten i Frankrike och Jörg Haiders parti i Österrike växte väldigt fort, säger han.

Tydlig trend
Man kan se en tydlig trend i det gamla demokratiskt styrda Västeuropa där grupperingar eller politiska partier mer eller mindre främlingsfientliga eller rasistiska budskap vunnit terräng. Utvecklingen i Österrike, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Danmark, Norge och en rad andra västländer visar att högerpopulistiska och nationalistiska budskap vinner mark.

Många tidigare otydliga extremgrupper har förvandlats till högerpopulistpartier som till och med fått plats i en del regeringskoalitioner. Något som i sin tur betytt ytterligare ökad exponering i medierna, säger docent Jens Rydgren.

– Det mediala genombrottet kom första gången i samband med att Jörg Haiders parti i Österrike inledde samarbete i regeringsställning, som orsakade en hel del politisk kontrovers. Den andra viktiga händelsen som gav medieutrymme var Le Pens framgång i 2002 års franska presidentval där han gick vidare till den andra omgången, säger Jens Rydgren.

Finns det någon koppling till 11:e septemberattackerna i USA och terroristkriget och att dessa frågor diskuteras mer nu?

– Ja, det var ju en viktigt händelse där frågor om muslimers integration i det världssamhället aktualiserades.

Fotfäste i forna Östblocket
Men högerpopulistiska och mer eller mindre extrema krafter har även fått fotfäste inom det gamla Sovjetdominerade östblocket i Europa. I Polen och Slovakien finns i dag mycket främlingsfientliga krafter i regeringsställning, i Ungern beblandade sig extremistiska ultrahögergrupperingar med andra mer demokratiskt sinnade oppositionsgrupper i försöken att störta den ungerska regeringen ifjol.

På Balkan, i Ukraina, Ryssland, Bulgarien och Rumänien har det också dykt helt nya eller nygamla fascistinspirerade grupperingar.

Extremhögern fick till exempel så pass många nya medlemmar i EU-parlamentet i vintras att de numera har ett eget politiskt parlamentsblock. Bland medlemmarna där återfinns frankrikes ultrakonservative ledare Jean-Marie Le Pen, den gamle fascistiske italienske ledaren Mussolinis barnbarn Alessandra Mussolini liksom en rad andra extrema partiledare från de nya EU-länderna från Central- och Sydeuropa.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se