Farlig situation för Iraks poliser

Ett av de farligaste jobben man kan ha i dagens Irak är polis. Poliser och deras familjer hotas och utsätts för terrordåd, nästan varje vecka rapporteras om nya fall av kidnappade och dödade poliser.

Dakhleya Hassan, från staden Shargat, skadades svårt i ett attentat som var riktat mot hennes man som är polis.

– Vi skulle åka och handla och någon måste ha tipsat terroristerna, en bil med beväpnade män körde om oss och sköt in i bilen. Jag träffades i bröstet, säger Dakhleya Hassan.

Har vårdats i tre veckor
Hon är 19 år och bor i den lilla staden Shargat, norr om Bagdad. Nu har Dakhleya Hassan vårdats i tre veckor på sjukhuset i Erbil, huvudstad i den av kurderna kontrollerade betydligt lugnare delen av Irak.

På nattduskbordet står en skål med godis och två burkar apelsinläsk och vid sängkanten vakar hennes mamma. När jag frågar Dakhleya Hassan om hennes man kommer att fortsätta att jobba som polis, börjar de två kvinnorna att tala i mun på varandra.

– Det finns inga andra jobb och vi måste ju försörja oss, säger Dakhleya Hassan och hennes mamma.

”Bara två sätt att försörja sig”
På avdelningen intill, männens avdelning, vårdas en polisman från samma lilla stad för splitterskador i axeln och i ansiktet. Det finns bara två sätt att försörja sig i Irak, säger han.

– Antingen går man den goda vägen och är polis eller militär, eller så byter man sida och blir som de onda, säger Ibrahim Rijab.

Han ådrog sig sina skador i förra veckan när en bomb exploderade på vägen där hans patrull åkte. Han var den enda som skadades den här gången. För Ibrahim Rijab vet att det mycket väl kan hända igen.

– Det är inte första gången jag skadas i ett attentat, det är tredje eller om det är fjärde gången, säger polismannen från Shargat, Ibrahim Rijab.

Caroline Salzinger 
Saroline.salzinger@sr.se