Nytt jobberbjudande till Ingbritt Irhammar

Jordbruksverkets förre generaldirektör Ingbritt Irhammar har fått ännu ett erbjudande om nya arbetsuppgifter. Sen hon tvingades lämna jordbruksverket för ett år sedan har hon haft full lön trots att hon inte haft några uppgifter. Regeringen erbjuder henne ett utredningsuppdrag om jämställdheten inom jord- och skogsbruk, och hon är intresserad.
Det är nu ett år sedan Ingbritt Irhammar tvingades lämna jobbet som generaldirektör för Jordbruksverket efter missnöje från bland annat verkets övriga ledning. Hon fick behålla titeln och lönen på över 60 000 i månaden, i avvaktan på nya arbetsuppgifter,helt enligt regelverket. Att hitta nya uppgifter har inte varit det lättaste, ett par tre förslag har Irhammar tackat nej till, Det nya erbjudandet om en jämställdhetsutredning kring jord och skogsbruket på nordisk nivå är hon enligt sin advokat alltså intresserad av, om bara kringdetaljerna kan lösas. Det betyder att den infekterade frågan skulle kunna få en lösning. Inom jordbruksdepartementet har det funnits en påtaglig irritation över att Irhammar tackat nej, och man har till och med diskuterat en översyn av anställningsvillkoren för gerenaldirektörer, ett slags Lex Irhammar. Ingbritt Irhammar vill idag själv inte uttala sig utan hänvisar numera alla samtal till sin advokat Tom Johansson, det är också han som sköter kontakterna med jordbruksdepartementet. Något som visar på hur förhållandet har varit. Det nya erbjudandet kommer också samtidigt som det sker ett byte av jordbruksminister, men Tom Johansson vill inte uttala sig om vilken betydelse det har.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".