30-tal talibaner dödade i Nato-operation

I Afghanistan fortsätter de västledda styrkorna sin jakt på talibaner. Bara på söndagen ska ett trettiotal talibaner ha dödats i samband med en Nato-operation i södra delen av landet.

Medan Nato säger att man dödat ett trettiotal talibaner i södra Afghanistan attackerades en fullsatt marknad i östra delen av landet av en självmordsbombare, ett tiotal människor dog och 35 skadades.

De flesta offren verkar ha varit civila, men målet kan ha varit en amerikansk militärkonvoj som just passerat. Talibanerna tog på skulden för attacken.   

Ligger bakom civila dödsfall
Enligt människorättsgrupper är det talibanerna som ligger bakom de flesta civila dödsfallen i Afghanistan, även om de västledda styrkorna också anklagas för att orsaka ett växande antal civila offer, särskilt vid flygbombning mot misstänkta extremistfästen. 

Våldet i Afghanistan fortsätter att trappas upp och ökningen har varit särskilt påtaglig de senaste veckorna. 

En del av talibanernas upptrappade attacker är möjligen en hämnd för att deras ökänt brutale befälhavare Mullah Dadullah dödades för drygt en vecka sedan. Han var med om att introducera mera al-Qaida-liknande metoder i Afghanistan, som videofilmade halshuggningar och självmordsbombningar. Han skröt också om att han utbildat hundratals självmordsbombare.

Kraftig våroffensiv
Redan före Mullah Dadullahs död utlovade talibanerna en kraftig våroffensiv, som de Nato- och USA-ledda styrkorna gör sitt bästa för att neutralisera.

I lördags ska över 60 talibaner ha dödats vid gränsen mot Pakistan. Samtidigt rapporterar tidningen New York Times på söndagen att det finns missnöje inom delar av amerikanska militären över Pakistans bristande engagemang i jakten på talibaner. Detta trots att USA ger pakistanska militären uppemot sju miljarder kronor om året i detta syfte.

Enligt tidningen har pakistanska förband ibland till och med gett talibaner eldunderstöd när de genomfört attacker i grannlandet Afghanistan.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se