Småsparare flyttar pengar snabbt

Allt fler av de som sparar i olika fonder väljer att kliva av när börsutvecklingen blir lite skakig och det finns småsparare som satsar pengar i fonder där vinsten blir högre om aktiekurserna och börsen faller.

Pia Nilsson, vdå branschorganisationen Fondbolagens förening, tycker att det syns att småspararna reagerar snabbare.

– Ja, det syns ju på så sätt att de månader när det varit väldigt skakigt på börsen, som i maj förra året till exempel och i februari i år, så har det gjorts stora uttag.

– Vi har tolkat det som att det faktiskt främst har handlat om att man velat hämta hem värdeökning och fler har nu tänkt att nu ska de passa på att ta hem sina vinster innan en nedgång kommer.

Många säljer
Sedan dess har börskurserna stigit, men det varit hackigt upp och ner. I den statistik som Finansinspektionen presenterade häromdagen syns det att många fortsätter att sälja aktier och fonder och i stället satsar sina pengar på bankkonton eller lockas av det som upplevs som säkrare placeringar, till exempel aktie-index-obligationer.

Men den säkerheten kostar, menar Pia Nilsson.

– Det är väldigt lätt att bli lockad av att man får del i aktieuppgång men inte kan förlora sina pengar.

– Men då är det ju oerhört viktigt att veta att man får absolut inte del i hela aktieuppgången och att i jämförelse med aktiefonder så på längre sikt så får man betala för en trygghet där man inte är med om nedgångar.

Kan satsa pengar på börsen
Det finns också möjlighet att satsa pengar på att börsen går upp eller ner i de börsnoterade fonderna i Handelsbankens dotterbolag Xact. De som tror på en uppgång satsar i Bull-fonden, medan de som i stället tror på en nedgång satsar i Bear-fonden.

Vd Henrik Norén säger visserligen är investeringarna i de bägge fonderna ganska jämn.

– Men det är klart just när det skakar till tror jag att en del vill säkra sin portföljer och köper då kanske Bear där man tjänar pengar på en nergång. Bear drar till sig lite mer kapital än vad Bull gör, säger Henrik Norén VD på Xact.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se