Miljöpartiet vill lösa klimatproblemet

På söndagen avslutade miljöpartiet sin kongress i Norrköping, med en lång rad förslag mot klimatproblemen. Mycket borde ha gjorts för länge sedan, sade språkröret Peter Eriksson i sitt avslutningstal.

– Tyvärr har inte människor förstått det här i tid, med klimatförändringarnas allvar. Tyvärr har inte vi haft det stöd och den pedagogiska förmåga som krävdes för att få igång den här utvecklingen för 20 år sedan. Vi har pratat om det, men det har inte räckt, sade Peter Eriksson i sitt avslutningstal.

Miljöpartiets klimatprogram kräver att växthusgaserna i Sverige ska minska med 80 procent fram till 2050. Partiet jämför då med 1990 års nivå. Enligt språkrören innebär det att alla fossila bränslen måste bort.

”Inte orealistiskt”
Även över hela planeten ska utsläppen av växthusgaser minska drastiskt, med 60 procent. Språkrören hävdar med hetta att målen är realistiska, även det som gäller andra länder.

– Det är ju nödvändigt säger forskarna och det är precis de här målsättningarna som forskarna har kommit överens om internationell. Säger man att verkligheten är orealistisk då vet jag inte vad som ska till för att det ska hända något politiskt, säger Peter Eriksson.

Kongressen beslutade också att hela eldistributionsnätet ska ägas av samhället, även perifera delar. Det tolkar språkrören som att staten succesivt får köpa ut näten från elbolagen. Dessutom kom miljöpartisterna överens om att staten ska dra in vad som kallas för ”kraftbolagens övervinster” med skatt.

Höjd skatt på kärnkraft
Det vill språkrören genomföra genom höjd skatt på kärnkraft, ett gammalt miljöpartikrav, men även genom att höja fastighetsskatten på vattenkraftverken.

– Jag tror att väldigt många människor tycker att energibolagen gör helt orimliga vinster på sina kunders bekostnad. Det är inte fel att ta in en del av de vinsterna för att använda för till exempel klimatinvesteringar, säger språkröret Maria Wetterstand.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se